Як проходить 1 квітня у Німеччині?

April - 2-min

Всім відомо, що німці досить стримана нація, але навіть вони мають свої жарти. Німці люблять гострі промови у День жартів та розіграші довірливих сусідів чи колег на роботі. Але гумор німців має свої особливості та заборони. Наприклад, расові жарти під забороною, але поглузувати над жителями регіонів власної країни цілком допустимо. Хочете дізнатися про всі нюанси німецького гумору – читайте цю статтю.

Навчитися розуміти жарти жителів Німеччини досить просто – треба відвідати країну 1 квітня. Знання мови на рівні В1 дозволить вам зрозуміти підтекст будь-якого жарту та посміятися над ним разом з оповідачем. Будьте певні, що німці продемонструють вам усі спектри національного гумору!

Як з’явився День сміху?

Історія 1 квітня або Дня жартів заснована на легендах та стародавніх оповідях. Тому неможливо точно сказати, коли День дурнів став формуватися у сучасне свято. Розглянемо найпопулярніші історії його виникнення:

  • Римська. У давнину римляни відзначали день богині Венери, на який були прийняті розіграші та висміювання. Таке свято мало назву Veneralia. Однак у минулому він відзначався у середині лютого. Цілком можливо, що він лише вплинув на появу нового свята.
  • Новорічна. До введення григоріанського календаря наступ нового року відзначався наприкінці березня до 1 квітня. Коли у Франції король Карл XIX ввів нове літочислення, місяці зрушили назад. З того моменту Новий рік почали святкувати 1 січня. Але перехід тривав досить довго, і деякі жителі Франції ще роки не приймали нових реалій. Над ними жартували й 1 квітня підносили безглузді подарунки.

Минуло чимало часу, коли День дурня набув великої популярності. У XVIII столітті він став поширюватися по Європі, почавши свій шлях з Англії, Шотландії та Франції. Слідом свято стали відзначати в колоніях цих країн. Трохи згодом День дурня поширився по всьому світу. У Німеччині з’явився вислів “in den April schicken“, що в дослівному перекладі означає “відправляти у квітень“. По суті, це дуже жорстокий жарт.

Цікаво. У Німеччині 1 квітня вважається невідповідним днем для початку будь-яких справ. Це пов’язано з біблійними забобонами, що саме в цей день був вигнаний диявол. Попри прогресивність німців, вони не рекомендують підписувати папери чи здійснювати будь-які угоди. А в глибинці в цей день навіть свійських тварин не випускають на пасовища.

April - 3-min

Як День дурнів відзначають у сучасній Німеччині?

У Німеччині першоквітневі жарти називаються Aprilscherz. Якщо німець пожартував, то від нього можна почути «April, april». Це так званий аналог нашого виразу «Першого квітня нікому не вір!». Попри те, що цього дня потрапити під жарт може кожен, німці залишаються делікатними. Наприклад, вони можуть запросити вас до кафе, щоб виключити образи та недомовленості.

Також у Німеччині існують деякі табу на гостроти. До них відносять:

  • Жарти на роботі. Педантичні та скрупульозні німці погано реагують на балагурів та тих, хто відволікає від обов’язків інших. Занадто завзяті жартівники можуть навіть отримати прізвисько Spaßman, що в Німеччині не дуже й почесно.
  • Жарти з інвалідів та інших національностей. Німці відрізняються толерантністю, тому для них не дозволено жартувати над кольором шкіри, захворюваннями чи людьми з особливими потребами.

Цікаво: Коли день жартів у Німеччині, то представники різних регіонів країни часто піддаються висміюванню. Наприклад, нормально і досить весело пошуткувати над зухвалими баварцями або простодушними фризами.

Науковий підхід до жартів

Зосередженість на роботі та серйозне ставлення до життя призводить до перенапруги. Цим страждає більшість німців. Тому в Мюнхені існує Школа сміху, де вчать сприймати світ менш серйозно. І, звісно, сміятися. На заняттях розповідають теорію про сміх та його користь, а також проводять практичні тренінги.

Побачити на власні очі та відчути прямолінійність німецьких жартів можна під час подорожі країною. Вивчіть лексику до рівня В1 і тоді вам будуть зрозумілі всі нюанси дотепів. А дізнатися про свій рівень німецької прямо зараз допоможе невеликий інтерактивний тест.

Готові вивчати
німецьку мову?

Записуйтесь на пробний урок
та переконайтесь, що німецька з «Аурою» – це легко

Записатися